Najčastejšie problémy s čistotou toalety. Posledný bod vás prekvapí!


Čistenie toalety nie je pre väčšinu ľudskej populácie práve najobľúbenejšia činnosť. Pokiaľ sa nepremôžete a wc misu budete zanedbávať, môže vzniknúť  viacero neželaných komplikácií. Či už je to vodný kameň, zápach, nebezpečné baktérie alebo odhalia váš zločin. 

Presne tak. Pokiaľ nám neveríte, skúste sa spýtať Johna F.Naessensa. Ten zažil jednu z najväčších nočných môr v civilizovanom svete. „Prišlo na neho volanie matky prírody“ a to práve počas lúpeže. Odhalili ho mikrobiologické testy, zo vzoriek inkriminovanej toalety. Jeho trest znel denne vyčistiť 100 toaliet v miestnej väznici. 

Pokiaľ ste v podobnej alebo menej tragickej situácii, prinášame vám naše overené tipy na bežné problémy spojené s čistotou toalety. Ukážeme vám, že na čistenie nie sú potrebné drahé a často škodlivé prípravky z drogérie. Všetky „ingrediencie“ nájdete určite aj u vás doma.

Zažltnutá záchodová doska

Veľmi nepríjemný a ťažšie odstrániteľný problém.Zažltnutý plast je ako päsť do oka a nevyzerá vôbec esteticky. Najčastejšou príčinou je lacná a nekvalitná wc doska, slnečné žiarenie a agresívne čistiace prostriedky. Riešením je kombinácia pracieho prášku a jedlej sódy bikarbóny.

V 1 litri vody rozpustite 1 PL prášku a 1PL sódy. Dosku do roztoku namočte a nechajte cez noc pôsobiť. Následne iba opláchnite tečúcou vodou. Tento roztok môžete použiť aj na iné zažltnuté plasty v domácnosti.

Vodný kameň

Jeho zvyčajná farba je biela až šedá a vzniká z tvrdej vody.  Pri kontakte s močom vytvára tzv. močový kameň, ktorý má žltý odtieň a nepríjemne zapácha. Prevencia pred vodným kameňom je často založená na tom, ako veľmi je povrch misy hladký. Často ho narúšajú kyseliny a iné chemické látky.

Ako teda odstrániť vodný kameň? Odporúčame všetkými desiatimi ocot. Tesne pred vyliatím octu odčerpajte vodu z misy, prípadne aj z nádržky. Bude čo najviac koncentrovaný a zvýši sa tým účinok. Ako ďalšieho pomocníka môžete pridať aj sódu bikarbónu. Nechajte pôsobiť 20 minút a následne kefou misu vydrhnite. Pokiaľ tam stále zostávajú zvyšky kameňa a nečistôt,spôsob zopakujte a ocot nechajte pôsobiť pokojne 5-6 hodín.

Dezinfekcia

Alkohol je účinný bojovník proti zdraviu škodlivým baktériám. Najvhodnejšia na dezinfekciu je vodka. Už deci vodky vie účinne eliminovať baktérie. Pokojne pridajte do misy aj viac, efekt bude ešte lepší. Určite sa nebojte pretrieť aj wc dosku. Značku vodky nechávame na vás. No úplne stačí aj najlacnejšia, ktorú nájdete v regáloch obchodu. Sila dezinfekcie bude stále rovnaká.

Pokiaľ vám ešte zostalo pár deci, môžete vodku využiť aj na celú kúpeľňu. Jej účinok nekončí pri dezinfekcii. Prekvapivo je efektívna aj pri odstraňovaní a prevencii proti plesniam. Napríklad ju mastriekajte do sprchového kúta, nechajte pôsobiť 10 minút a následne opláchnite vodou. 

Vôňa

Vyskúšali ste všetky spôsoby a zápach pretrváva? Prípadne chcete pri návšteve vašej toalety vytvoriť atmosféru napríklad orientu? Existuje nespočetne veľa spôsobov na boj so zápachom. Či už sú to gélové guľôčky, stromčeky, difúzery, osviežovače vzduchu a mnoho ďalších. Prečo si nevytvoriť vôňu doma a podľa svojich preferencií? Na internete nájdete nespočetne veľa návodov, no my sa pozrieme na domáci osviežovač vzduchu. Osviežovač vzduchu je klasika, ktorá nechýba na väčšine toaliet. Avšak typické z obchodu sú často príliš intenzívne a tým pádom neplnia až tak svoj účel. Nielenže zaťažia vaše čuchové bunky ale aj peňaženku.

Pri domácej verzii vám budú stačiť iba tri ingrediencie- 1 lyžičku alkoholu, 30-40 kvapiek éterického oleja a 90 ml vody. Všetko pridajte do sprejovej nádoby a dôkladne pretrepte. Predtým, ako ho použijete na miestnosť, nastriekajte 3-4 streky do vody vašej toalety. Odvážni si môžu namiešať špeciálne kombinácie. Hodia sa k sebe: citrónová tráva a mäta prieporná alebo levanduľa a pomaranč. Môžete si tiež vytvoriť kombinácie podľa ročného obdobia: v lete citrusy, na jeseň drevité a zemité vône, na zimu škoricové éterické oleje. Kombinácii je neúrekom!

Tip na záver- Vhodné WC

Vyskúšali ste už naozaj všetko a nepomáha ani tá najsilnejšia chémia? Možno je čas na výmenu celej toalety. Ako je uvedené vyššie napríklad taký vodný kameň sa bude časom iba viac usádzať v kratšej časovej dobe. Dokonca aj na wc doske sa podpíše zub času. Doprajte teda vašej kúpeľni nový nádych! Naše toalety ušetria váš čas, nervy ale aj peňaženku. Neviete ktorý si vybrať? Neváhajte nás kontaktovať!